Máte pocit, že nemůžete držet krok s nejnovějšími výživovými zprávami, protože se to neustále mění? I když je pravda, že to, co je známo o výživě a stravě, se vyvíjí, existují některé základy výživy, které vám mohou pomoci při třídění podle nejnovějších výzkumů a rad.
Studie ukazují, že celoživotní strava bohatá na sójové potraviny snižuje riziko rakoviny prsu u žen. Tento ochranný účinek je méně dramatický pro ženy, které jedí méně sóji nebo které začnou jíst sóji později v životě. Sója obsahuje bílkoviny, isoflavony a vlákninu, všechny tyto látky jsou prospěšné pro zdraví.
S rostoucím zájmem o zdravý životní styl a veganskou stravu se objevilo o sóje mnoho polopravd.
Mýty o sóje
Kdysi se předpokládalo, že sójová jídla zvyšují riziko rakoviny prsu. Avšak konzumace mírného množství sójových potravin nezvyšuje riziko rakoviny prsu – nebo jiných typů rakoviny. Mírné množství je jedna až dvě porce denně celozrnných potravin, jako je tofu, sójové mléko a tempeh.
Odkud tedy přišla myšlenka, že sója zvyšuje riziko rakoviny prsu?
Isoflavony, které se nacházejí v sóje, jsou rostlinné estrogeny. Vysoké hladiny estrogenu byly spojeny se zvýšeným rizikem rakoviny prsu. Avšak potravinové zdroje sóji neobsahují dostatečně vysoké hladiny isoflavonů, aby se zvýšilo riziko rakoviny prsu.
Na druhé straně sójové nebo isoflavonové doplňky obecně obsahují vyšší hladiny isoflavonů. Některé studie naznačují souvislost mezi doplňky sóji nebo isoflavonu a zvýšeným rizikem rakoviny prsu u žen, které mají v rodině nebo v anamnéze problémy s rakovinou prsu nebo štítnou žlázou.
Než začnete užívat doplňky stravy, poraďte se se svým lékařem nebo dietologem.