Víte, jak fungují negativní kalorie?

Neustále kolem sebe slyšíme, jak západní svět bojuje s obezitou. Zdravotní rizika, která s sebou obezita přináší, jsou stále častěji příčinou úmrtní mnoha lidí. Alarmující je, že se zvyšuje počet dětí se zdravotními potížemi, způsobené nadváhou. Od lékařů, výživových poradců i sportovních trenérů neustále slyšíte, že máte zdravě jíst a hýbat se. Jenže na trhu je tolik různých diet, že je někdy těžké se v tom vyznat. Jedním ze způsobů, jak nastavit hubnutí, je konzumace potravin, které mají nízkou hodnotu kalorií, ale vysoké výživové hodnoty – známé jako negativní kalorie.

Co jsou negativní kalorie?

Při každé činnosti člověk vynakládá nějakou energii, kterou získává z jídla – hubne. I ke žvýkaní a trávení tělo potřebuje energii. Z negativních potravin získáte tak málo kalorií, že jich více spálíte při jejich konzumaci a ani nemusíte do posilovny. Na druhou stranu tyto potraviny obsahují velké množství vlákniny, vitamínů a minerálů. Zní to skvěle, že?

Existují potraviny s negativními kaloriemi?

Chcete-li těžit z výhod těchto potravin, musíte nejprve vědět, jak fungují.

  • Nízká hladina kalorií – Zdroje potravy, které mají nízký obsah kalorií, ale jsou nabité živinami, jsou skvělé pro hubnutí. Ovšem nedívejte se jen na kalorie. Například avokádo má vysoký obsah kalorií, ale je také velmi výživné. Na druhou stranu, soda nemá žádné kalorie, ale vašemu zdraví nijak neprospívá.
  • Kalorie spálené při žvýkání – Negativní kalorie jsou nabité vlákninou a trvá déle než ji rozžvýkáte – to vám pomáhá pálit kalorie (při žvýkaní žvýkačky také spalujete kalorie)
  • Kalorie spálené při trávení – Potraviny bohaté na vlákninu se těžko tráví. Žaludek musí těžce a dlouho pracovat, tím spálí více kalorií, než jich získá.

Když hovoříme o potravinách s negativním obsahem kalorií, myslíme tím pouze potraviny, které mají nízkou hodnotu kalorií, přesto jsou výživné a tělo spálí více energie při jejich zpracování než kolik z nich získá.

Potraviny s negativními kaloriemi

  • Hlávkový salát
  • Salátová okurka
  • Celer
  • Cuketa
  • Brokolice
  • Rajčata
  • Meloun
  • Mrkev
  • Jablka
  • Grapfruit

Existuje mnoho jiných zdravotních výhod, kromě hubnutí a správného BMI, které negativní kalorie přináší.

  • Snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • Spalují tuky a pomáhá zhubnout
  • Zlepšují trávení a může zabránit zácpě
  • Snižují riziko vzniku cukrovky
  • Snižují riziko metabolického syndromu
  • Mohou zabránit a bojovat proti různým druhům rakoviny
  • Zlepší se vaše nálada

Nezapomeňte do svého jídelníčku zařadit i ostatní potraviny bohaté na bílkoviny, zdravé sacharidy a omega 3. Běžte si občas zaběhat nebo na dlouhou procházku, pokud neholdujete sportu a uvidíte, že výsledky se brzy dostaví.

Petra Hornová

Petra Hornová