Ráno vstanete a po ranní hygieně dojde na rozčesávání vašich dlouhých vlasů. Popadnete kartáč a začnete vlasy rozčesávat než vás zastaví chuchvalec vlasů, který ne a ne rozčesat. Tyto motance vlasů se nejvíce tvoří nad temenem a zejména lidem s extrémně jemnými vlasy. Investujete do kvalitních kartáčů nebo hřebenů, ale výsledkem jsou mnohdy vytrhané vlasy, které uvíznou v kartáči. Cuchání vlasů způsobuje dehydratace vlasů nebo spaní s mokrými vlasy. Mokré vlasy jsou velice křehké, lámou se a tím se rychleji do sebe zamotají. Často vysoušené vlasy mají poškozený povrch a třením o sebe, zejména při spánku vznikají tyto otravné, těžko rozčesatelné, chuchvalce vlasů.
Používejte kondicionér
Používejte vždy kondicionér vhodný pro váš typ vlasů. Nejlépe v kombinaci se stejným šampónem stejné značky, většinou se vzájemně doplňují. Kondicionér pomůže uzamknout vlhkost ve vlasech a mnohem lépe se rozčesávají. Nechte kondicionér působit několik minut. K většině sad již také seženete nesmyvatelný sprej na rozčesávání.
Pořiďte si hřeben s velkými zuby
Na zamotané vlasy nejsou vhodné kartáče, zejména pro vlnité a kudrnaté vlasy. Namísto toho použijte kvalitní hřeben s velkými zuby, který vlasy tolik „netrhá“. Začněte vždy odspodu a postupně rozčesávejte až ke kořínkům.
Udělejte si masku na vlasy
Alespoň jednou týdně si udělejte a dopřejte svým vlasům regenerační masku na vlasy. Smíchejte kokosový (může být také mandlový) olej, bílý jogurt a med. Vytvořte konzistenci pasty, aplikujte na vlasy a nechte působit 20 minut. Kokosový olej je vhodný pro všechny typy vlasů a je velkým pomocníkem při rozčesávání. Pokud jsou masky pro vás časově náročné, vymačkejte citrón do šálku s vodou, vmasírujte do pokožky hlavy a po několika týdnech jistě pocítíte rozdíl.
Oplachujte vlasy studenou vodou
Jedná se o jednoduchý, ale účinný krok. Po umytí, opláchněte vlasy studenou vodou. Vlas se rychleji uzavře a vy tak zabráníte jeho narušení. Po umytí je netřete ručníkem, jen vlasy poškodíte. Zabalte je do ručníku a vyhněte se jejich fénování a žehlení.