Topinambur je výživnou potravinou, která navíc skvěle chutná

Jeruzalémské artyčoky, jak se někdy topinamburu také říká, nechutnají jako běžné artyčoky. Topinambur je kořenová zelenina, která chutná podobně jako batáty nebo jedlé kaštany. Výhodou topinamburu je, že ho můžete jíst vařený, ale syrový. Po uvaření mají podobnou strukturu jako vařené brambory a jako náhradu za brambory ho můžete bez obav použít.

Potraviny z topinamburu poskytují řadu vitamínů a minerálů a díky své prebiotické funkci přináší určité zdravotní výhody.

Obsah makroživin

1 šálek nakrájených syrových topinamburů obsahuje 110 kalorií, 3 gramy bílkovin a 26,2 gramů sacharidů, včetně 2,4 gramu vlákniny. Vláknina může pomoci snížit riziko vysokého cholesterolu, zácpy, srdečních chorob a některých typů rakoviny.

Také kontroluje hladinu cukru v krvi a pomáhá udržovat ideální hmotnost.

Obsah vitamínů

Každá porce topinamburů má 10% denní hodnoty vitamínu C. Vitamín C působí jako antioxidant a omezuje poškození buněk, které způsobují volné radikály; vyšší příjem vitaminu C může pomoci snížit riziko srdeční choroby a riziko cévní mozkové příhody. Niacin a thiamin jsou vitamíny skupiny B, které pomáhají udržovat vaše vlasy, pokožku a oči zdravé a proměňují jídlo, které jíte, na energii pro vaše tělo. I tyto dvě složky topinambur obsahuje.

Mrkněte na web diatop.cz, kde objevíte produkty z této superpotraviny. Pochutnáte a své tělo obohatíte o mnoho zdraví prospěšných látek.

Prebiotické účinky

Většina sacharidů v topinamburu je ve formě inulinu. Inulin působí jako prebiotikum a poskytuje zdroj potravy pro prospěšné probiotické organismy ve vašem těle. Probiotika mohou pomoci zlepšit váš imunitní systém, produkovat vitamíny, snížit hladinu cholesterolu a zabránit množení bakterií způsobujících onemocnění. Konzumace prebiotik může být snadnější způsob, jak zvýšit počet probiotických organismů ve vašem těle, než užívání probiotických doplňků, protože se nemusíte bát, že přežijí trávicí proces, jako byste to měli u probiotik.

admin

admin